Azi m-am gandit sa va aduc o raza de soare in case, desi afara este inorat si rece o placinta cu spanac si branza de capra va va incanta papilele gustative iar forma ei va va duce cu gandul la o zi insorita de vara.
[adsense float=’left’]Avem nevoie pentru placinta de urmatoarele ingrediente:
Pentru aluat:
500 g faina
180 ml ulei
150 ml vin alb
1 lingurita de sare
Pentru umplutura:
Spanac congelat 1 kg
250 g branza ricotta sau branza de vaci proaspata
1 ou
3 linguri mari de parmzzan
1 legatura de marar
Sare si piper dupa gust
Pentru uns
1 ou
2 linguri seminte de susan sau samburi de seminte de floarea soarelui.
Mod de preparare:
Mai intai preparam aluatul amestecand toate ingredintele intr-un bol mare. Daca aluatul este putin prea moale mai adaugati putina faina iar daca este prea tare se mai adauga putin vin alb. Consistenta aluatului difera de la o faina la alta. Dupa ce am framantat bine aluatul il acopeim cu o folie alimentara si il bagam la frigider sa stea 15 minute.
Intre timp preparam umplutura astfel. Decongelem spanacul si il stoarcem bine de lichid apoi il punem intr-un bol si il amestecam cu branza, mararul tocat marunt, oul, parmezzanul,sare si piper. Punem umplutura in frigider pana cand intindem aluatul.
Aluatul il scoatem fin frigider si il impartim in 2 parti egale. Luam o parte si intindem o foaie rotunda cu 5 cm mai mare decat tava in care veti coace placinta.
Luam un castronel mai mic si il intoarcem cu gura in jos pe aluat, presam putin cat sa ne ramana o urma. Luam umplutura si punem o parte din ea in mijloc sub forma de gramajoara iar cu restul de umplutura facem un cerc in jurul gramjoarei din mijloc cam la 5-6 cm distanta. Ungem cu ou portiunea de aluat ramas intre umplutura.
Intindem cealalta bucata de aluat un pic mai mare decat prima bucata apoi acoperim placinta cu ea. Presam usor cu maineile pe mijloc in spatiul dintre cele doua umpluturi. Punem castronasul cu care am insemnat cercul din mijloc peste gramada de umplutura si presam putin. Dupa ce am presat mijlocul usor sa nu taiem foaia ungem usor marginile cu ou si presam cu o furculita ca sa sigilam bine placinta.
Lasand bolul pe gramajoara din mijloc incepem si taiem cercul format in jurul acesteia in felii de circa 5 cm. Feliile trebuie sa fie egale. Dupa ce le-am taiat pe toate incepe si le intoarcem cu taietura in sus, urmand directia acelor de ceas.
Ungem toata placinta, pe partile cu aluat, cu ou iar in mijloc presaram seminte de susan.
Bagam placinta la cuptor pentru 30 minute sau pana cand s-a rumenit frumos. Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul.