O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Retete culinare

Prajitura cu jeleu de zmeura sau capsuni

Aceasta prajitura este perfecta atat ca si aspect cat si ca si gust ceea ce este cel mai important. Se poate prepara cu zmeura proaspata sau cu capsuni.

Ingrediente:
Crema de branza:
1 litru de suc de zmeura
20 de grame de geletina. Cantitatea de gelatina difera in functie de ce marca folositi.
250 g crema de branza philadelphia
Pentru blat
4 oua
4 linguri faina
4 linguri de zahar
1 lingurita esenta de vanilie

Pentru sirop:
1/2 cana de apa calda
2 linguri de zahar
1 lingurita de zeama de lamaie
pentru jeleu
500 g suc de zmeura
gelatina in functie de care folositi, potriviti cantiatatea la 500 ml suc sau daca gasiti este praf de jeleu gata preparat doar trebuie sa adaugati apa.
150 g zmeura sau capsuni pentru decor.

Mod de preparare:

Puneti gelatina in 200 ml de suc de zmeura sa se rehidrateze pentru 10 minute apoi dupa ce si-a marit volumul p punem pe foc si o topim la foc mic 5 minute. ATENTIE sa nu fiarba, daca incepe sa fiarba inlocuiti gelatina si repetati procedeul, albumina din gelatina se distruge le temperatura mare.
Dupa ce am topit gelatina o turnam peste restul de suc de zmeura si lasam jeleul deoaprte sa se intareasca pana cand pregatim blatul.

Preparam blatul astfel: Punem ouale intr-un bol si le batem cu zahar cu un mixer pana cand devin spuma.
Apaugam faina si vanilia, omogenizam apoi turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem blatul la 180 de grade pana cand trece testul cu scobitoarea aprozimativ 20 de minute.

Cat timp se coace blatul pregatim siropul astfel: Punem in apa calda zaharul si lamaia si amestecam pana cand se topeste tot zaharul.

Dupa ce s-a copt blatul il scoatem din tava , scoatem hartia de copt apoi il lasam sa se raceasca 20 de minute.
Dupa ce s-a racit baltul puneti-l in tava in care l-ati copt, tava trebuie sa aiva marginile mai ridicate. Insiropati-l cu siropul facut mai devreme cu ajutorul unei pensule sau a unei linguri.
Puneti jeleul intr-un castron mai mare, adaugati branza peste el si mixati cu mixerul pana cand se omogenizeaza. Gelatina nu va fi inchegata total. Compozitia trebuie sa fie ca si o smantana groasa.

Turnati jeleul cu branza peste blat, bagati tava in frigider pentru 20-30 de minute.

Dupa acest timp scoateti tava puneti bucati de zmeura peste jeleu. si lai lasati sa stea inca 10 minute la frigider pana cand pregatiti ultimul strat de jeleu.

Puneti 500 ml de suc de zmeura intr-un castron. Luati 5-6 linguri din sucul de zmeura si rehidratati gelatina apoi topiti-o le foc mic, fara sa fiarba.

Turnati gelatina topita peste restul de suc din castron, amestecati bine sa se omogenizeze bine geletina cu sucul.
Scoateti tava din frigider apoi turnati usor ultimul strat de jeleu. Bagati tava iar in frigider pentru cel putin 2 ore, sau peste noapte.

Daca vreti sa folositi capsuni inlocuiti doar zmeura cu capsuni iar sucul de zmeura cu suc de capsuni.
Sucul folosit trebuie sa fie necarbogazos.

Intre timp

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.