Ieri am cumparat 2 dovleci placintari, cu gandul ca am sa-i folosesc la cursul de gatait pentru copii, dar nu am avut rabdare, asa ca m-am pus pe treaba si am facut din unul tarta cu dovleac si o bucata de strudel. Iata de ce avem nevoie pentru tarta de dovleac:
Ingrediente:
Pentru aluat:
300 g faina
150 g unt sau margarina
un pic de sare
1 lingura de zahar
si putina apa rece.
Pentru umplutura:
500 g piure de dovleac
340 ml lapte condensat
2 oua
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara mainata
un varf de cutit cuisoare macinate
un varf de cutit sare.
Mod de preparare:
Mai intai preparam piureul de dovleac, pentru acesta va prezint doua variante:
Curatam de coaja dovleacul placintar apoi il dam pe razatorarea mare. Punem intr-o cratita 2 linguri de ulei vegetal apoi punem dovleacul si incepem sa calim cand amestecand continuu. Adaugam 200 ml apa si lasam sa fiarba amestecand din cand in cand. Lasam dovleacul pe foc pana cand apa s-a evaoprat iar doveleacul s-a inmuiat foarte bine si a devenit ca si o pasta aproape. Aceasta este o varianta un pic mai rapida dar piureul va fi mai moale.
O alta varianta mai simpla dar de durata de a face piureul de dovleac este sa il spalati bine apoi il taiati in jumatate, scoateti semintele si bagati-l la copt in cuptor. Este gata cand furculita intra forte usor in miezul dovleacului.
Dupa ce s-a copt scoateti miezul cu ajutorul unei linguri, piureul astfel obtinut il puteti folosi la o multitudine de preparate sau se poate consuma ca atare.
Ca sa obtineti o pasta fina de dovleac bagati miezul copt sau calit in robotul de buacatrie si mixati pana cand obtineti o pasta.
Pana se raceste piureul de dovleac preparam aluatul astfel:
Puneti faina si sarea intr-un bol adaugati untul taiat bucatele apoi cu varful degetelor incorporati untul in faina. Cand ati incorporat bine untul in faina adaugati cate un pic de apa rece apoi framantati usor. Trebuie sa obtineti un aluat sfaramicios dar omigen. Puneti aluatul intr-o folie si bagati-l in frigider pentru 15-20 de minute sau pana cand piureul de dovleac s-a racit.
Pentru umplutura:
Puneti laptele condensat, scortisora, nucsoara si cuisoarele intr-un castron mai mare si amestecati bine. separat batati ouale cu o furculita ca si la omleta apoi adauagati-le la laptele condensat impreuna cu piureul de dovleac racit.
Amestecati cu un tele foarte bine compozitia pana cand se omogenizeaza bine.
Scoateti aluatul din frigider apoi cu o sucitoare intindeti o foaie de circa 0.5 cm. Tapetati o forma de tarat cu unt, puneti foaia de aluat in forma, lasati putin aluat sa depaseasca marginile formei. Intepati cu o furculita foaia apoi bagati forma in cuptorul preincazit la 180 de grade pentru 10 minute.
Dupa acest timp scoateti forma din cuptor si turnati compozitia de dovleac in aceasta. bagati tava iar in cuptor pentru 30 de minute sau pana cand se rumeneste pe margine.
Dupa ce s-a copt tarta lasati-o sa se raceasca complet inainte de a o servi.