O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Prajituri si dulciuri

Tort de ciocolata si zmeura

tort de ciocolata si zmeura

[adsense float=’left’]Tort de ciocolata si zmeura

Ingrediente:
400g zmeura proaspata, pentru decor

Pentru blat
250g migdale macinate
150g zahar pudra
3linguri cacao cernuta
6 albusuri de ou
3 linguri de zahar pudra

Pentru mousse:
250g de ciocolată (de cel puțin 70 % cacao)
250ml frisca lichida
100g unt nesarat la temperatura camereii si taiat cubulete

Pentru sirop
100g zahar pudra
50ml lichior de zmeura

Pentru glazura
250g ganache de ciocolata neagra (70 la suta cacao)
250ml lapte
50g de sirop de glucoza sau miere
50g unt nesarat, la temperatura camerei

Mod de preparare:
Blatul si mousse-ul se fac cu o zi inainte.

Blatul:

Se unge o forma de tort (20 cm diametru) cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt . Incalziti cuptorul la 180 ° C, cu ventilator ventilator la 160C, cuptor cu gaz pe treapta 4.

Într-un castron mare, se combina migdalele , zaharul și cacao. Într-un alt castron, batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se bate pentru inca un minut. Amestecati usor albusul cu compozitia de migdale, zahar si cacao cu ajutorul unei spatule. Turnati în forma rotunda de tort si coaceti timp de 25 la 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Se lasă să se răcească pe un grătar.

Pregătiți mousse-ul de ciocolată astfel:

Toacati fin ciocolata și puneți-o într- un vas termorezistent. Puneti frisca la incalzit fara a se fierbe doar infierbantati bine, apoi turnati-o peste ciocolata taiata bucatele, amestecati pana se topeste toata ciocolata, apoi adaugati untul si omobenizati bine. În cazul în care începe să se separe, punem vasul pe o tigaie in care apa fierbe si se bate pana se omogenizeaza. Acoperiti cu folie, se lasă la temperatura camerei timp de 12 ore .

In ziua in care se serveste se prepara siropul astfel:

Puneti zaharul pudra și 50ml apa intr-un vas si se fierbeti bine timp de 2 minute apoi se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit se adauga lichiorul de zmeura.

Folosind un mixer electric , pentru a bate spuma mousse-ul timp de cinci minute.

Se taie blatul in 3 parti egale pe orizontala si se insiropeaza fiecare paret cu 2-3 linguri de sirop.

Pe un platou intins incepem sa asamblam tortul astfel: punem prima bucata de balt insiropam apoi ungem cu mousse-ul batut spuma, presaram zmeura apoi inca un blat insiropam punem crema si zmeura si iar un starat de blat insiropat. Dati la friguder timp de 2-3 ore.


Pentru Ganache

Se taie ciocolata și a pune într-un castron rezistentă la căldură. Punem laptele si glucoza sau mierea intr-un vas si se da intr-un clocot. Se toarnă laptele și glucoza peste ciocolata si se lasa timp de doua minute. Se amestecă ușor apoi se adaugă untul. Aveți grijă să nu se taie amestecul. Puneți în frigider timp de 25 minute sau până când amestecul are coerența groasa de crema.
Scoateti tortul din frigider si turnati ganache peste el, cu ajutorul unei spatule intundeti peste tot tortul. Ornati cu zmeura si ciocolata.

Pentru a face funditele de ciocolata ne trebuie:

250g de ciocolata
2 lingurite de ulei
Se pregateste bucati de hartie de copt unsa cu putin unt si date la frigider sa se intareascasau doar cu putin ulei sa se dezlipeasca mai bine ciocolata. Hartia trebuie taiata la dimensiunea dorita, cat de mare este bucata de hartie atat de mari vor fi funditele. Topim cocolata pe baie-marine, cand este lichida turnam ciocolata in strat potrivit pe bucatile de hartie si strangem usor hartia la mijloc. Lasam putin sa se raceasca dar nu de tot apoi cu grija scoatem hartia.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.