Tort Sacher

733
SHARE
loading...

tort-sacherAcest tort este emblema Vienei, oricine care a trecut pe acolo nu poate spune ca a vizitat acest superb oras fara sa fi gustat din acest tort.
Povestea acestui tort incepe in 1832, cand printul Klemens Wenzel von Metternich a cerut, pentru cina o prajitura noua, ceva ce nu a mai mancat niciodata, dar sa contina multa ciocolata. In ziua respectiva bucatarul regal era bolnav iar ucenicul acestuia Franz Sacher, in varsta de 16 ani, a reusit sa prepare un tort din unt, oua si ciocolata. O prajitura usor de facut, eleganta si foarte gustoasa.
Va propun si voua sa il pregatiti macar odata, nu veti regreta cu siguranta.
[adsense float=’left’]Ingrediente:
pentru blat:

75 g faina
75 g zahar
100 g cioclata neagra
4 oua intregi + un albus
75 g unt
esenta de vanilie
un pic de sare
Pentru umplutura si topping:
100 ml apa
200 g ciocolata neagra
200 g zahar
320 g gem de caise.
Frisca

Mod de preparare:
Pregatiti o tava rotunda cu fundul detasabil, tapetati tava cu hartie de copt.
Topiti ciocolata si untul separat. Cand s-a topit ciocolata amestecati-o cu untul topit, amestecati pana cand se incorporeaza tot untul in ciocolata. Lasati sa se raceasca putin apoi adaugati cele 4 galbenusuri, amestecati bine apoi lasati compozitia deoparte pana cand bateti albusurile. Bateti cele 5 albusuri cu un pic de sare si zahar pana cand obtineti o spuma pufoasa. Amestecati jumatate din cantitatea de albusuri cu ciocolata, amestecati bine pana cand s-au incorporat albusurile in ciocolata apoi adaugati albusurile ramase si faina, amestecati usor prin rasturnare.
Puneti compozitia in tava, apoi coaceti blatul la 180 de grade pana cand trece testul cu scobitoarea.
Dupa ce s-a copt si racit blatul, il taiem in jumatate, punem 250 g din gemul de caise pe o parte de blat, si acoperim cu cealalta parte. Gemul ramas il incalzim, apoi il trecem printr-o sita si ungem tortul cu el. Lasam sa stea la frigider 30 de minute. In timp ce tortul sta la frigider pregatim siropul de zahar din 200 g zahar si 100 ml apa. Punem zaharul si apa la fiert intr-o cratita, amestecam sa se topeasca tot zahrul, apoi din momentul in care a inceput sa clocoteasca il lasam sa fiarba 3 minute dupa care adaugam ciocolata. Cu un tel amestecam bine pana cand se incorporeaza toata ciocolata in sirop.
Lasam toppingul sa stea 5 minute apoi scoatem tortul din frigider il punem pe o farfurie de marimea blatului, apoi punem farfuria pe un gratar si gratarul intr-o tava, astfel nu facem prea multa murdarie si putem colecta excesul de ciocolata. Turnam ciocolata deasupra cu un polonic, avem grija ca ciocolata sa acoperte toate marginile. Lasam tortl pe gratar 10 minute apoi il dam la frigider pentru o ora. Dupa o ora topim iar excesul de ciocolata ramas si decoram tortul cu ea.
Se serveste fiecare felie cu frisca batuta alaturi.

loading...