Aceasta este o zacusca pe care sigur o s-o indragiti, este mult mai fina si mai delicioasa decat cea cu vinete.
Ingrediente:
dovlecei 4 bucati medii
ceapa 5 buc
morcovi 6 buc
ardei rosu 6 buc
rosii 6 buc medii- mari
Usturoi 10 catei
ulei de floarea soarelui 10 linguri
Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Legumele le spalam, dovleceii ii curatam de samburi si miez apoi ii taiem in cubulte potrivite.
Ceapa se curata si se taie in 4, rosiile si ardeii se spala, se scoate cotorul si semintele de la ardei, morcovii ii curatam si ii taiem rondele, usturoiul il lasam in coaja.
Punem legumele intr-o tava le stropim cu un pic de ulei cam 2 linguri, presaram cu sare si bagam tava la cuptor pana cand se inmoaie. Dupa ce s-au copt decojiti usturoiul, ardeii si rosiile. Lasati sa se raceaca putin apoi cu un blender de mana sau cu unul vertical faceti pasta legumele.
Puneti o cratita anti-aderenta pe foc cu 3 linguri ulei si lasati sa se incinga apoi puneti piureul, lasati sa fiarba 30 minute la foc mediu.
Aveti grija sa nu se prinda de fund. Dupa ce sunt gata opriti focul, intr-un pic de apa dizolvati o aspirina si adaugati-o la zacusca, amestecati bine.
Lasati zacusca sa se raceasca apoi o puneti-o in bocane. Incingeti un pic de ulei, cam doua linguri pentru fiecare borcan, cand este foarte fierbinte luati cu o lingura uleiul incins si turnati deasupra pe zacusca, aceasta trebuie sa sfaraie. Lasati sa se raceasca si uleiul apoi puneti capacele la borcane si depozitati zacusca in camara in loc ferit de lumina.