[adsense float=’left’]Ingrediente:
Pentru chiftelute:
500 g carne macinata amestec vita si porc
1 felie paine alba
1 cartof mic
1 ceapa medie
1 ou
2 catei usturoi
marar si patrunjel verde
sare, piper dupa gust
ulei pentru prajit
Pentru sos:
1 ceapa mare
1 morcov
50 g telina
300 g rosii bine coapte
2 linguri de bulion
1 lingurita zahar
cimbru uscat sau 2 crengute verzi
1 frunza dafin
sare si piper dupa gust
2 linguri ulei
100 ml apa
600 ml supa pui sau legume
100 ml vin alb sec
Mod de preparare:
chiftelutele se fac astfel: se une painea la inmuiat in apa apoi se stoarce, cartoful se curata de coaja si se razuieste pe razatoarea fina apoi se stoarce. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt sau se poate razui pe razatoare. verdeata se spala si se toaca marunt. Se amesteca toate ingredientele bine de tot. Se lasa 10 – 15 minute sa se odihneasca apoi se pune uleiul la incins intr-o tigaie. Din compozitia obtinuta se formeaza chiftelute de marime medie si se prajesc in ulei incins la foc mediu pana capata o culoare aurie, apoi le scoatem pe un servet de bucatarie, pentru a absorbi surplusul de ulei.
Sosul se face astfel:
Curatam legumele si le dam pe razatoarea fina, apoi intr-o tigaie mai adanca se pune uleiul la incins. Punem legumele la calit timp de 3 minute, apoi punem 100 ml apa si lasam sa fiarba pana cand scade. Dupa ce a scazut apa adaugam supa, rosiile date prin belnder, pasta de rosii si condimentele, lasam sa fiarba timp de 10 – 15 minute. Dupa ce a fiet bine sosul luam de pe foc, punem sosul astfel obtinut intr-un belnder sau robot de bucatarie si mixam bine pana devine o pasta fina. Daca nu avem belnder sau robot putem trece sosul printr-o sita. Punem pasta obtinuta inapoi pe foc si adaugam vinul, potrivim de sare si piper apoi adaugam chiftelutele si lasam sa fiarba asa 5-10 minute in functie de cat de gros vrem sosul.
Se serveste cu orez, piure de cartofi sau cu alte garnituri.