[adsense float=’left’]Am vazut pe un site o reteta de covrigi de casa, aratau asa de bine asa a nu am stat pe ganduri si m-am pus pe treaba dar am adus mici modificari la reteta respectiva.
Ingrediente pentru 16 covrigi:
1 kg faina
50 g drojdie proaspata
600 ml apa
100 g unt topit si racit
2 lingurite sare
100 g zahar
100 g bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
Mai intai topim untul apoi il lasam sa se raceasca putin. Drojdia o dizolvam in 200 ml apa calduta cu 2 linguri de zahar. Faina o cernem si o amestecam cu sarea. Adaugam drojdia, untul si restul de apa si framanta. Eu am facut aluatul intr-un robot de bucatarie. Aluatul care va iesi va fi mai moale si lipicios, daca aveti un robot de bucatarie care si framanta ar fi bine sa-l framantati cu acesta, dar se poate framanta si cu mana.
Dupa ce am framantat bine aluatul il acoperim cu folie alimentara si-l lasam sa crasca 1 ora in loc cald ferit de curent.
Pornim cuptorul si il fixam la 200 de grade.
Punem intr-o cratita mai adanca apa la fiert cam 5 l, cand a dat in clocot punem bicarbonatul de sodiu si zaharul ramas.
Dupa ce a dospit aluatul il impartim in 16-17 parti egale apoi formam un jnur din fiecare bucata in parte. Din jnur formam litera U apoi apucam aluatul de capete si le incrucisam apoi unim capetele cu baza literei U si astfel formam covrigi. Cand am format toti covrigii ii luam pe fiecare in parte si ii punem in apa cu bicarbonat care fierbe. Lasam sa fiarba aproape 1 minut apoi il scoatem si il punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt, presaram deasupra mac sau susan. Procedam astfel pana cand oparim toti covrigii apoi bagam tava in cuptorul incins pana cand se rumenesc bine.
Tot astfel se pot pregati si covrigi cu scortisoara si zahar, diferenta fiind ca vom face snurul un pic mai subtire si presaram deasupra zahar si scortisoara.