Khachapuri este o reteta traditionala Georgiana de paine umpluta cu branza sau mai bine zis este aluat de pizza umplut cu branza. Eu azi vreau sa va prezint o specialitate a acestei retete.
Ingredinte:
Pentru aluat:
1 lingurita sare
1 plic drojdie uscata
1 lingura zahar
500 g faina
230 ml apa
1 lingura de ulei
120 ml lapte
Pentru umplut:
250 g mozzarella
250 g branza la alegere
250 g feta
4 oua + 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Mai intai pregatiti aluatul astfel:
Puneti intr-un castron drojdia si zaharul impreuna cu laptele caldut, amestecati pana cand se dizolva. In alt bol mai mare puneti faina si sarea apoi amestecati bine. Dupa ce s-a dizolvat drojdia turnati-o peste faina impreuna cu uleiul. Apa turnati-o treptat. Framantati un aluat omogen moale dar nelipicios care se desprinde usor de pe maini.
Dupa ce ati framantat aluatul acoperiti bolul cu folie alimnetara si lasati-l sa dospeasca pentru cel putin 30 de minute.
Intre timp radeti pozzarella si branza.
Dupa ce a crescut aluatul impartiti-l in 4 parti egale.
Luati o parte si intindeti-l intr-o forma ovala apoi rulati usor marginile formand o barcuta. Ungeti cu ou batut barcuta apoi umpleti-o cu cele 3 feluri de branza. Puneti Khachapuri in tava tapetata cu hartie de copt. Formati si celelalte painici apoi bagati tava in cuptorul preincalzit pentru 15 minute la 200 de grade.
Dupa acest timp scoateti tava din cuptor faceti un loc in mijlocul fiecarei painici cu ajutorul unei linguri. Puneti cate un ou intreg in fiecare panica. bagati iar tava cu Khachapuri in cuptor pentru 5-6 minute.
Serviti painicile Khachapuri calde alaturi de salata, ketchup, sos alb sau simple presarate desupra cu putin marar verde tocat sau patrunjel.