[adsense float=’left’]Merele pane sunt un preparat foarte versatil il putem folsi ca si un desert delicios ca si garnitura la friptura de porc sau langa sunca. Este un preparat simplupe care il puteti prepara in cateva minute dar are un efect extraordinar indiferent in ce mod il folosim ca si garnitura sau desert.
Iate de ce avem nevoie ca sa praparam merele pane:
3 mere mari
1 ou
300 g faina
250 ml lapte
1/2 lingurita scortisoara
un varf de cutit de nucsoara rasa
100 g zahar
ulei pentru prajit
Pentru decor:
zahar pudra si scortisoara
Mod de preparare:
Spalam merele si le curatam de coaja dupa care le taiem rondele de 1 centimetru grosime apoi cu un cutit sau cu o forma rotunda scobim cotorul, in mijloc trebuie sa ramana un cerc uniform.
Intr-un bol punem faina, scortisoara, nucsoara, praful de copt si zaharul. Amestecam toate ingredientele uscate dupa care in alt bol amestecam oul cu laptele si il turnam peste faina amestecand sa nu se formeze cocoloase. Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel pentru clatite. Daca este prea subtire adaugati putina faina iar daca este prea gros un pic de lapte, consistenta poate fi diferita in functie de ce faina folosim.
Punem o tigaie mai adanca la incins cu ulei, cand s-a incins, verificam cu putina aluat, bagam merele in aluat dupa care le punem in uleiul incins. Focul trebuie sa fie moderat nu foarte mare pentru ca atunci se vor arde iar daca este prea mic vor absoarbe mai mult ulei.
Prajim merele pe ambele parti pana cand capata o culoare maro auriu dupa care le scoatem pe servetele de hartie, le lasam sa se raceasca putin apoi le punem pe farfurie si le pudram cu zahar si scortisoara. Se pot servi cu inghetata de vanilie si ciocolata.
Daca le folosim pentru garnitura la friptura de porc sau la sunca vom folosi mai putin zahar si la sfarsit nu le mai pudram cu zahar pudra si scortisoara.