Aceasta reteta este orignala din India, ocupa locul doi dupa Curry ca si popularitate. Este cunoscut in intreaga lume ca si “Tandoori Chicken”. In urmatoarele randuri vreau sa va prezint reteta originala, care se prepara mai in toate casele de indieni. Acest preparat este nelipsit de pe mesele festive cum ar fi nuntile, sarbatorile sau orice alt eveniment. Acest preparat necesita un timp mai indelungat de preparare deoarece se marineaa de 2 ori puiul
inainte da a se prepara.
Ingrediente:
1 pui
12 catei de usturoi
3 cm de ghimbir proaspat
Prima marinata:
jumatate din cantitatea de usturoi si ghimbir
sucul de la o lamaie
1 lingurita de boia de ardei dulce sau picanta dupa cum doriti
A doua marinata:
1-2 linguri de ulei de mustar sau susan
1/4 lingurita de turmeric pudra
250 ml iaurt
cealalta jumatate din pasta de usturoi si ghimbir
1 lingurita pudra de chilly
1 lingurita de coriandru pudra
1/2 lingurita de chimen pudra
1/2 lingurita de garam masala sau tandoori masala
cateva picaturi de colorant rosu, daca doriti sa obtineti culoarea originala.
Pentru afumat:
1 carbune mic si 1/2 lingurita de ulei
Pentru copt
100 g unt topit
Mod de preparare:
Mai intai Taiati puiul in bucati mai maricele apoi le crestati putin cu cutitul. Catei de usturoi si ghimbirul se curata apoi se dau pe razatoarea fina sau se macina in robotul de bucatarie.
Puneti bucatile de pui intr-un bol apoi adaugati peste el jumatate din cantitatea de pasta de ghimbir si usturoi, o lingurita de boia de ardei, si suul de la o lamaie mica sau juamatate de lamaie mare.
Amestecati bine bucatile de pui ca marinata sa ajunca pe fieare bucata, acopeiti cu folie alimentara si bagati bolul in frigider pentru 30-60 de minute.
Intre timp Scurgeti iaurtul printr-un material mai dens. Mai exact luati o sita puneti un prosop de bucatarie mai suptirel peste sita apoi turnati iaurtul peste prisop, lasti sa stea asa cel putin 30 de minute. Veti vedea ca lasa destul de multa zeama.
Intr-un castronel mai mic amestecati resteul de mirodenii, coriandru pudra, chimenul, pudra de chilly si garam masala. Amestecati usor. Separat puneti uleiul d mustar sau de susan intr-o tigaie si incingeti-l bine, cand este incins foarte bine opriti focul si adaugati turmericul, lastai sa stea 3 minute.
Puneti int-un bol iaurtul, amestecul de mirodenii, sare, colorantul si mai apoi uleiul cu turmeric. Amestecati bine pana cand se omogenizeaza toate ingredientele.
Turnati pasta de iaurt obtinuta peste pui, amestecati bine apoi acoperiti iar vasul si lasati sa stea minimum 3 ore, cel mai bine ar fi sa stea peste noapte. Dupa ce a stat puiul 3 ore puneti in mijloc un bol de inox mic. Luati o bucata de carbune pentru gratar si puneti-o pe ochiul de la aragaz si lasati-o sa se inroseasca. Luati bucat de carbune si puneti-o in bolul de inox din mijlocul bucatilor de pui, turnati putin ulei peste carbune apoi acoperiti bine bolul cu un capac si puneti o greutate peste in asa fel sa nu iasa fimul din bol. In acest fel obtinem aroma usor afumata pe care o are originalul pui tandoori facut in cuptorul special. Lasati sa stea asa pana cand se stinge carbunele aproximativ 15-20 de minute.
Dupa ce a stat puiul in fum, tapetati o tava cu folie de aluminiu peste care puneti un gratar iar peste gratar bucatile de piu lasand o mica distanta intre ele. bagati in cuptorul preincalzit tava pentru 30 de minute apoi o scoateti ungeti bucatile de pui cu unt topit, bagati tava inaopi in cuptor apoi peste 15 minute o scoateti ungeti iar bucatile de pui cu unt topit. Bagati tava iar in cuptor si oaceti pana cand este gata puiul.
Intreg procesul de preparare il gasiti in acest video de unde este si inspirata retata: