O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Fripturi si gratare

Rata la cuptor

Anul acesta m-am gandit sa nu fac celbra friptura de porc cu care toata lumea este obisnuita sau un curcan mare si frumos, am vrut sa fie ceva mai deosebit, ceva ce nu avem in fiecare zi pe masa. Asa ca am cumparat o rata tanara la vreo 2,5 kilograme pe are am pregatit-o asemenea ratei chinezesti cu pielea crocanta.
Ingredinete:
Rata tanara 2,5 kg
sare piper
1/2 portocala
pentru glazura:
2 linguri sos de soia
2 linguri otet de orez
2 linguri suc de portocale
1 lingurita ulei susan
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita ghimbir praf
1 catei usturoi
1 lingura miere
1 lingura zahar brun

Mod de preparare:

Pentru aceasta reteta trebuie sa aveti multa rabdare deoarece are mai multi pasi cae sunt obligatorii sa-i urmati ca sa va iasa pielea forte crocanta isr carnea frageda si suculenta.
Mai intai spalam rata bine in interior si in exterior apoi o lasam sa se usuce agatata cu un carlig si o stergem bine cu servetele de gartie. Dupa ce s-a zvantat bine luam pielea de la gat si incercam sa introducem aer astfel incat sa se desprinda pielea de pe carne, eu m-am ajutat de o pompa de umflata baloane, sau puteti sa desprindeti pielea cu mana dar cu foarte mare atentie sa nu se rupa.
Dupa ce am desprins pierlea de carne asezam pielea frumos inapoi. Umplem rata cu jumatate de portocala taiata feliii cu tot cu coaje apoi coasem pielea astfel incat sa inchidem cavitatea in care au fost maruntaiele.
Punem 2 litri de apa la fiert cu 100 ml otet, sare si piper. Agatam rata intre doua scaune astfel incat dedeupt sa avem un lighean mai mare in care sa curga apa fierbinte in momentul in care incepem sa oparim rata.
Cand apa fierbe in clocote luam un polonic si turnam usor peste rata pana cand observam ca pielea incepe sa se stranga putin. Dupa ce am oparit rata o punem la stors intr-un loc racoros pentru 12 ore.
dupa ce s-a uscat rata bine o aducem in bucatatrie sa revina la temperatura camerei. Intre timp incalzim cuptorul la 170 de grade. Punem rata pe un gratar, iar dedesupt o tava colectoare de grasime. Bagam tava in cuptor pentru 20 de minute apoi scadem temperatura la 160 de grade si lasam rata inca 1 o ora si 10 minute. Dupa acest timp reducem iar temperatura la 150 de grade, intoarcem rata cu pieptul in jos si mai lasam rata inca 30 minute.

Glazura: fierbem toate ingredientele impreuna pana incepe sa faca spume. Strecuram printr-o sita fina sosul obtinut.
Dupa 2 ore de coacere, glazuram rata pe spate cu glazura, apoi o intoarcem iar cu pipetul in sus si o glazuram si pe fata. apoi coacem dupa timpii de mai sus, iar cand au mai ramas doar 30 de minute pana cand este gata rata mai glazuram odata.
Dupa ce am copt rata bine o scoatem din cuptor si o lasam sa se odihneasca 10-15 minute apoi o sevim. Se serveste alaturi de diferite garnituri de legume.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.