Zilele trecute am observat ca nu prea am postat retete de torturi asa ca m-am pus pe treaba si iata ce a iesit.
Ingrediente:
180 g faina
60 g cacao
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de sare
250 g zahar
2 oua
1 1/2 lingurita vanilie
80 ml de cafea tare
180 ml ulei
180 ml de apa fierbinte
Pentru crema de bezea cu unt:
8 albusuri
350 g cani de zahar
400 g de unt
Zahar vanilat 4 lingurite
Mod de preparare
Pentru blat:
Intr-un bol mare amestecati toate ingredientele uscate. Separat intr-un alt bol amestecati ouale, vanilia, cafeaua si uleiul pana cand s-a format spuma la suprafata si zaharul s-a topit. Incet adaugati apa fierbinat si amestecati bine. Turnati ingredientele lichide peste cele uscate si amestecati bine pana cand s-au omogenizat bine si nu mai sunt cocoloase.
Impartiti compozitia in 4, apoi coaceti cate o parte pe rand timp de 30 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea, iar daca aveti 2 tavi rotunde la fel si va incap in cuptor puteti coace cate 2 foi odata.
Dupa ce le-ati copt pe toate patru lasati-le sa se raceasca.
Crema o preparam astfel:
Punti o oala cu apa la fiert, pregatiti in bol de inox sau de sticla care se potriveste deasupra oalei. In oala trebuie sa avem doar o cantitate mica de apa sa nu ajunga la fundul bolului.
Puneti albusurile si zaharul in bol apoi amestecati bune pana cand zaharul s-a topit. Compozitia trebuie sa aiba 60 de grade nu mai mult, daca nu aveti termometru atunci aproximati cu mana sa fie usor fierbinte.
Cand s-a incalzit luati bolul de pe aburi si incepeti sa mixati la viteza mare albusurile pana cand compozitia se racesca si devin albe si pufoase. Poate dura 10 minute.
Cand s-a racit compozitia incepeti si adaugati untul la temperatura camerei putin cate putin. La inceput compozitia poate sa para putin ca se coaguleaza dar mixati in continuare. Trebuie sa mixati 10-15 minute pana cand albusul si untul sa se omogenizeze bine.
Daca crema vi se pare prea moale bagati bolul in frigider iar daca este prea tare puneti-l putin pe baia de aburi.
Odata ce e gata crema si blaturile s-au racit incepeti asamblarea astfel: Mai intai luam o parte din crema pentru ornat si o punem intr-un alta bol apoi luam un blat punem crema iar un blat iar crema si tot asa pana suprapunem toate cele 4 blaturi. Ungeti si ultima bucata de blat cu crema cat si marginiel apoi bagati tortul la frigider pentru 30 de minute.
Dupa ce a stat la frigider Punem crema intr-un pos cu sprit si incepem sa decorem tortul dupa plac. Puteti adauga un pic de colorant gel la crema pentru decor, fica mea a vrut albastru asa ca iata cum mi-a iesit mie. Sper sa va placa.