Nu cred ca este roman care sa nu indrageasca fasolea, sub orice forma, supa de fasole, iahnie de fasole si daca mai adaugam si un ciolan sau o costita afumata este perfect. Ei bine azi vreau sa va prezint o reteta simpla in stil mediteranean dar super delicioasa de iahnie de fasole cu legume.
Ingrediente:
2 cepe rosii
4 catei de usturoi
2 morcovi
1 ardei gras rosu
2 ardei semi iuti verzi optional
1 lingurita oregano
1 lingurita chimen
2 frunze de dafin
3 cani de rosii tocate
4 cani de fasole boabe sau 4 conserve mari
50 ml ulei
sare si piper dupa gust
Mod e preparare:
Spalati bine fasolea si puneti-o la inmuiat cel putin 3 ore sau cel mai bine o lasati peste noapte.
Dupa ce a stat fasloea la imnuiat fierbeti-o in in apa fara sa adaugati sare. Schimbati apa de 4 ori.
Pentru aceasta retata puteti folosi si fasole din conserva.
Curatati ceapa si morcovoii apoi tocati ceapa marunt iar morcovii taiatii rondele. Ardeiul tocati-l marunt iar ardeiul iute intepati-l cu varful cutitului.
Puneti uleiul intr-o cratita la incins, adaugati chimenul si ardeiul iute, prajiti pentru 10-15 secunde apoi puneti morcovii la calit impreuna cu ceapa.
Cand fasolea este fiarta de trei sferturi strecurati-o si puneti-o peste ceapa si morcovi, acoperiti-o cu apa, condimentati cu sare si piper, adaugati rosiile, frunzele de dafin, oregano si usturoiul tocat marunt sau trecut prin presa. Lasati iahnia sa fiarba pana cand toate legumele sunt fierte iar sosul a scazut.
Serviti iahnia astfel preparata cu salata de varza alba si rondele de ceapa vrede deasupra.