Un preparat care nu necesita foarte multa atentie si grije, este perfect pentru o zi incarcata cand nu prea ai timp sa stai lanaga cratita. Totul se prepara la foc mic pe aragaz sau in cuptor.
[adsense float=’left’]Ingrediente:
1 kg carne de vita taiata in cuburi mai maricele
120 g faina
4 linguri de ulei de masline
250 ml supa de legume sau pui
200 ml vin rosu
3 buc pastarnac
3 morcovi
8 cartofi mici rosi
250 g ciuperci mici
1 ceapa medie
o telina mica
2 cuti mici de rosii decojite in bulion
2 frunze de dafin
2 crengute de rozmarin
3 catei de usturoi
sare si piper dupa gust
1 lingura boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Curatam legumele si le taiem in cucato maricele. Ceapa o tocam marunt.
Intr-o cratita punem 2 linguri de ulei de masline la incins. Carnea de vita o taiem cubulete maricele 2 x 2 cm apoi o tavalim prin faina. Punem carnea in uleiul incins sa se prajeasca la fooc mare. cand s-a prajit scotaem canea pe o farfurie si punem ceapa in cocul ei impreuna cu usturoiul zdrobit. Calim cateva minute pana cand ceapa incepe sa se inmoaie apoi adaugam legumele taiate bucati maricele, cartofii curatait dar intregi si toate celelelte ingrediente. Adaugam si carnea prajita, lasam oala pe foc pana cand incepe sa dea in clocot. Dupa ce a inceput sa fiarba atunci o bagam oala acoperita cu un capac in cuptor. Daca nu aveti capac la oala cu folie de aluminiu.
Lasati oala in cuptor 2 ore. Dupa 2 ore verificati daca a scazut sosul, amestecati putin si bagati oala iar in cuptor 3 ore.
Aceasta tocana se poate prepara si pe aragaz pe ochiul mic nu numai in cuptor, ideea este sa se prepare la focul cel mai mic cat mai mult timp. Oala trebuie acoperita cu capac sau folie de aluminiu ca sa scada incet astfel vom obtine o carne foarte frageda si suculenta.
Ca sa obtin supa de pui din cub eu procedes astfel pun cubul intr-o cana si torn peste apa clocotita, amesteca pana cand se dizolva si gata supa.